Hønnusyp er en meget gammel bornholmsk drik, måske helt tilbage fra vikingetiden. Der er nok ligeså mange opskrifter på hjemmelavet Hønnusyp, som der Bornholmere. Nogle med mere eller mindre honning. Den valgte alkohol kan være med mere eller mindre kommenssmag osv. Men her er en enkelt en at lave (1 glas og 1 fl): 1 glas eller bøtte honning 450 ml. (Bornholmsk eller i det mindste dansk honning). Jeg synes ikke. at man skal bruge f.eks lynghonning, da den er for kraftig i smagen til dette brug. og 1/1 flaske Brøndumssnaps. Både honningen og snapsen skal have stuetemperatur. Honningen er nu blød og "tømmes" / "øses" over i en anden beholder, som er 1 1/2 - 2 liter stor. Der hældes nu en lille smule snaps over i den bløde honning og der røres forsigtigt rundt.Snapsen bliver nu optaget i honningen. Man hælder lidt snaps i igen, og rører forsigtigt rundt igen.Og sådan bliver man ved til al snapsen er opløst i honningen. Man kan nu hælde Hønnusypen på f. eks. flasker. Den nydes ved stuetemperatur. Hvis ikke man får drukket al Hønnusypen med det samme og den står i nogle dage, kan det godt være at den "bundfælder" sig, så skal man bare vende bunden i været et par gange på flasken. - Eigil Jensen
Naar nogen kom i besøg, eller blot i et almindeligt ærinde, skulle der i Juletiden altid trakteres. Ingen maatte gaa igjen uden først at nyde noget. |